Wat maakt armoede- en gezondheidsbeleid écht effectief, in de weerbarstige praktijk van mensen met een beperking? Daar gaat het mini-symposium van MEE Samen over op 16 december 2021, met sprekers Erik Dannenberg en Maria van den Muijsenbergh. Het mini-symposium wordt georganiseerd in de Oude Mariakerk in Deventer en is óók online te volgen.
De vraag is urgent. Het percentage Nederlanders in armoede (8,2%) zal bij ongewijzigd beleid met een kwart toenemen [1] en corona doet daar nog eens een flinke schep bovenop, met name voor mensen met een beperking. En armoede staat niet op zichzelf: het is een belangrijke veroorzaker van de gezondheidsachterstand, [2] meldt ook de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving in haar advies ‘Een eerlijke kans op gezond leven’. RVS geeft aan dat corona de impact van gezondheidsachterstanden verder versterkt, omdat het mensen in maatschappelijk kwetsbare situaties extra treft, door een verhoogde kans op infectie en door de doorwerking van coronamaatregelen. Het is dan ook belangrijker dan ooit om te weten hoe je met beleid de gezondheid van mensen (met een beperking) beïnvloedt.
Doet beleid het goede?
Armoede kent een negatieve spiraal van problemen. Leven in armoede kan tot schulden leiden, dat kan aanleiding zijn om moeite te hebben je aan adviezen, voorschriften en regels te houden, wat weer tot nieuwe problemen leidt. Gemeenten hebben de uitdagende taak om die neerwaartse beweging te doorbreken. Maar doet armoede- en gezondheidsbeleid wel waarop het gericht is? Dat komt nauw, in een wereld waar geld (mede door corona) nog minder tastbaar is geworden en beheer van je financiële huishouding hogere wiskunde is. Waar financiële regelingen zó ingewikkeld zijn, dat zij die ze nodig hebben er vaak geen gebruik van maken.
Tijdens het mini-symposium duiken we in de praktijk van armoede- en gezondheidsbeleid en het effect op (de gezondheid van) mensen met een beperking. Wat helpt de negatieve spiraal van armoede en gezondheidsachterstand te doorbreken, en wat juist niet?
Op 16 december organiseert MEE Samen voor ketenpartners in de regio het mini-symposium ‘Het effect van beleid op armoede en gezondheid’
Hoe gezonder het systeem, hoe gezonder de mens.
Je bent van harte uitgenodigd!
Datum: 16 december 2021
Tijd: 14.30 – 17.00 uur
Kosten: Gratis
Locatie: Oude Mariakerk, Nieuwe Markt 35, 7411 PC Deventer
Het mini-symposium is ook online te volgen – na aanmelding ontvang je een aantal dagen voor het mini-symposium een link via e-mail) |