Op 21 maart organiseerden wij een kennissessie over de Toekomstcoach. Deze coach begeleidt kwetsbare jongeren tot 23 jaar in de lastige overgangsfase van school (praktijkonderwijs, vso) naar werk of dagbesteding. Een dergelijke verandering heeft vaak grote invloed op het dagelijks leven van deze jongeren. Ze krijgen te maken met inkomen, geldzaken en bijbehorende verplichtingen, (zelfstandig) wonen, leefstijl, relaties, etc.
Tijdens de bijeenkomst spraken Aleida Hepping, toekomstcoach bij MEE Drenthe en haar opdrachtgever Janny Hooiveld, docent aan een praktijkschool. Samen hebben zij enkele jaren ervaring in de begeleiding van kwetsbare jongeren, in dit geval leerlingen met gedrags- en psychische problematiek. Docente Hooiveld gaf daarbij aan dat in sommige gevallen de school geen mogelijkheden meer ziet voor een leerling, omdat de school na tal van pogingen alleen nog negatieve invloed heeft.
“Als we Aleida, de Toekomstcoach inschakelen, zien we dat dit meteen een andere effect heeft op deze leerlingen, omdat ze uit die negatieve spiraal komen. Aleida leert ze vooruit te kijken, naar een toekomst met een baan”, aldus Hooiveld.
Veel vragen komen er over de financiering: hoe wordt deze georganiseerd? Adviseur Gijs de Waal van MEE Gelderse Poort legt uit dat de financiering samenwerking vraagt tussen scholen, gemeenten en eventueel andere instanties. Soms neemt de gemeente deze trajecten voor haar rekening, soms is het een co-financiering. MEE Gelderse Poort is er óók om dit traject te coördineren. Om de proef op de som te nemen starten binnenkort enkele gemeenten in de regio Gelderland Zuid met een pilot van de Toekomstcoach.
Meer weten over hoe de Toekomstcoach voor uw leerlingen/cliënten kan werken?
Neem dan vrijblijvend contact op met het Expertisecentrum via 088-6330000 of mail naar expertisecentrum@meegeldersepoort.nl.