Nieuwe koplopergemeenten versterken cliëntondersteuning om toegang tot passende zorg en ondersteuning voor inwoners te verbeteren.
Op 13 november 2019 pitchten 20 nieuwe koplopergemeenten in de Social Impact Factory in Utrecht over hun aanpak en ambities over de invulling van onafhankelijke cliëntondersteuning in hun regio. Cliëntondersteuning helpt inwoners passende zorg en ondersteuning te regelen. Binnen het Koploperproject Cliëntondersteuning gaan gemeenten aan de slag om het aanbod en de kwaliteit van cliëntondersteuning te verbeteren.
De nieuwe koplopers zijn:
De ABG-gemeenten ( Alphen-Chaam, Baarle-Nassau en Gilze en Rijen), Apeldoorn, Bernheze, Boxtel en Sint-Michielsgestel, ’s-Hertogenbosch, Hilvarenbeek, Haarlem, Kerkrade, Overbetuwe, Oudewater, Raalte, Roerdalen, Utrecht, Waalwijk, Waddinxveen, Zwijndrecht en Zoetermeer.
Opgeteld bij de 46 bestaande koplopergemeenten komt het totaal daarmee op 66 koplopergemeenten cliëntondersteuning (verschillende gemeenten zijn samen als regio koploper).
Cliëntondersteuners denken mee met de inwoner
Niet iedereen weet zijn weg te vinden langs de verschillende loketten en regelingen rond bijvoorbeeld de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), Participatiewet, Zorgverzekeringswet (Zvw), Jeugdwet en de Wet langdurige zorg (Wlz). Wat zijn de mogelijkheden? Wat wordt van inwoners zelf verwacht? Cliëntondersteuners helpen inwoners bij het formuleren van de hulpvraag en denken mee over oplossingen. Bijvoorbeeld bij vraagstukken rond zorg en ondersteuning, maar ook rond werk en inkomen, wonen en onderwijs. Vooral mensen in kwetsbare situaties en hun naasten ondervinden vaak problemen bij het regelen van passende zorg en ondersteuning.
Cliëntondersteuning is gratis toegankelijk voor alle inwoners van de gemeente. Gemeenten zijn vanuit de Wmo verantwoordelijk voor het organiseren van integrale onafhankelijke cliëntondersteuning. Zorgkantoren hebben die verantwoordelijk voor mensen die zorg krijgen uit de Wlz.
Verbeteren bekendheid en uitvoering
Het project Koplopers Cliëntondersteuning draagt bij aan een betere bekendheid en uitvoering van onafhankelijke cliëntondersteuning. Het Koploperproject is een initiatief van gemeentekoepel Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), in samenwerking met Ieder(in) en de Koepel Adviesraden Sociaal Domein, met financiering van het ministerie van Volksgezondheid Welzijn & Sport (VWS). Movisie ondersteunt het project.