Symposium All Inclusive

All Inclusive

Donderdagmiddag 29 juni vond er een bijzonder mini-symposium plaats in het Arnhemse Posttheater: All Inclusive. De gasten beleefden wat ‘inclusie’ betekent voor mensen met én zonder beperking op het gebied van kunst. Zo lieten o.a. het Arnhemse dansgezelschap Introdans en kunstopleiding ArtEZ zien en horen hoe zij inclusie vormgeven. De toeschouwers waren getuige van de natuurlijke symbiose tussen dansers en spelers met én zonder beperking.

Voor Adriaan Luteijn, artistiek directeur van Introdans, is inclusie al jaren een vast agendapunt. Hij liet een indrukwekkende samenvatting zien van een reeks inclusieprojecten waarbij de dansers van zijn gezelschap op een natuurlijke wijze mixen met dansers met een beperking. Introdans sloot af met een mooi duet ‘Turning Site’ van Introdans-danser Jaimy en de blinde Veronique.

Inclusie is wederkerig
Caro Wicher, docent bij Artez, introduceerde de spelers van theatergroep Klare Taal. Caro Wicher: “Het doel was om kunst te maken, en niet iets ‘kunst-achtigs’ vanuit de zorg. Niet bezorgd, onbezorgd of ontzorgd. Wij willen mensen raken om de kúnst, niet om de beperking.” Dit betekende voor de spelers hard werken en commitment. Als de leden niet 100% gemotiveerd naar de repetitie kwamen, konden ze het lokaal uit. Inclusie is ook wederkerigheid”, merkt Wicher op. Het resultaat van de inspanning werd getoond door de tien spelers van Klare Taal, allen met een beperking.

Keerpunt
Atelier 23 introduceerde Benhanan Gast, kunstenaar met niet-aangeboren hersenletsel (NAH). Hij vertelde zijn verhaal aan de hand van door hem gemaakte zeefdrukken. Door een vreselijk ongeluk in Thailand belandde deze tropisch landbouwingenieur in een wekenlange coma. Een tatoeage onder zijn voet met zijn naam, geboortedatum en nationaliteit bleek zijn redding. Tijdens een lange revalidatietijd in Groot Klimmendael kwam voor Benhanan het keerpunt in zijn leven en denken. Hij ontwikkelde zijn creativiteit. Het ongeluk heeft voor hem positief uitgewerkt, vindt hij. Het heeft hem gemaakt tot wie hij nu is: kunstenaar.

Edwin en Anna
Adembenemend was het duet van Edwin en Anne van het gezelschap Kunst met Elkaar, met live muziek van zangeres Marianne. Edwin en Anna dansten op een choreografie van Paula Walta. Voor Anna was er sprake van een natuurlijke symbiose tussen haar en de spastische Edwin: “Zijn handicap maakt dat er dynamiek is in zijn lichaam, dan wordt het dansen voor mij ook natuurlijker.”

Duet van Anna en Edwin (Kunst voor Elkaar) op You Tube

Theatergroep Kazou van het Leo Kannerhuis (centrum voor autisme) sloot deze indrukwekkende middag af met een mooi dansduet van Nick en Merle.

Ineke Kleinpenning van MEE Gelderse Poort was initiatiefneemster van deze bijzondere middag. Gedurende 40 jaar heeft zij zich ingezet om mensen met een beperking te laten participeren in onze samenleving, in het bijzonder de wereld van kunst en cultuur. “Kunst verrijkt ieders leven in allerlei opzichten. Ik heb in mijn carrière mogen meemaken hoe kunst en creativiteit de mens mét en zonder beperking dichter bij elkaar brengt.”

Terug naar nieuws

Meer nieuws of op de hoogte blijven?

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief!

Aanmelden nieuwsbrief
Naar boven