DJI en MEE starten plan van aanpak voor gemeenten
Dienst Justitiële Inrichting (DJI) en MEE starten een gezamenlijke aanpak om ervoor te zorgen dat ex-gedetineerden aansluitend aan hun detentie betaald werk vinden en behouden. Monique Schippers, divisiedirecteur Gevangeniswezen en Vreemdelingenbewaring bij DJI, en Yvon van Houdt, directeur MEE NL, tekenden hiervoor op 28 mei een samenwerkingsovereenkomst.
Het vinden van betaald werk is een belangrijke voorwaarde voor ex-gedetineerden om niet terug te vallen in crimineel gedrag. Van Houdt: ”Deze mensen hebben vaak niet alleen een afstand tot de arbeidsmarkt, maar kampen vaak ook met andere problematiek als schulden en het vinden van een woning. Wij begeleiden hen bij alle levensgebieden, zodat ze zich volledig kunnen inzetten voor hun werkgever.’ Schippers: ”Met deze aanpak krijgen werkgevers een inzetbare en gemotiveerde werknemer, de gemeente heeft minder zorg rond uitkering en overlast. En de gedetineerde krijgt een grotere kans op een maatschappelijk aanvaardbaar bestaan. Als dit slaagt, hebben we goud in handen!”
DJI en MEE bundelen hun expertise voor het opzetten van een begeleidingsproject, voor gemeentes, waar deze kwetsbare mensen zich vestigen. De ontwikkeling van deze aanpak gebeurt aan de hand van een pilot tot 1 april 2019 bij vier penitentiaire inrichtingen (PI’s): Veenhuizen, Dordrecht, Arnhem en Sittard/Roermond.
De begeleiding richting werk begint al tijdens detentie; gedetineerden kunnen deelcertificaten behalen en werkervaring opdoen in gecertificeerde leerbedrijven, binnen of buiten de PI. Twee maanden voor de einddatum detentie start de overdracht naar MEE en wordt de gedetineerde aangemeld bij de gemeente waar hij zich gaat vestigen. MEE begeleidt de gedetineerde bij het voldoen aan de voorwaarden, die nodig zijn voor het verkrijgen van betaald werk, zoals het hebben van een praktijkverklaring, het behalen van een certificaat of het doorstromen naar een MBO-opleiding. Deze begeleiding, die minimaal zes maanden duurt, wordt gefinancierd door DJI.
Het doel van de pilot is om met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), gemeenten en werkgevers een financieringskader te ontwikkelen, waarin alle genoemde partijen verantwoordelijkheid gaan nemen voor werk aansluitend op detentie. Na 1 april 2019 zal DJI geen vergoeding meer verstrekken voor deze ondersteuning van MEE, omdat dit een verantwoordelijkheid van gemeenten is.
Over MEE en MEE NL
MEE NL is de coöperatieve vereniging van 20 regionale MEE-organisaties. MEE ondersteunt mensen met een beperking en hun netwerk op alle levensgebieden en in alle levensfasen zodat zij naar vermogen kunnen meedoen in de samenleving. MEE is dagelijks actief voor meer dan 300 gemeenten en werkgevers en is daarmee dé participatiepartner voor inclusief ondernemen en beleidsondersteuning.